Opname - dagbehandeling Lavi

Voor wie?

De afdeling is er voor volwassenen (vanaf 18 jaar) met een depressie en/of angstproblemen (veralgemeende angst, fobie, paniek…). Bijkomend voorzien we in een specifiek aanbod voor mensen met een dwangproblematiek.

Behandeling voor mensen ouder dan 65 jaar is mogelijk indien ze het programma kunnen volgen en ze zich kunnen integreren in de bestaande leefgroep.

Er is geen opname mogelijk voor mensen met primair middelenmisbruik, voor mensen met een expliciete vraag naar behandeling voor trauma, voor mensen met ernstige persoonlijkheidsproblematiek en voor mensen die gedrag stellen dat niet hanteerbaar is in groep of waarbij de veiligheid niet kan gegarandeerd worden.

Waar werken we samen naartoe?

We streven naar klinisch herstel, persoonlijk herstel, persoonlijke groei en maatschappelijk herstel.

In aanvang richten we ons op opvang en rust, stellen we waar nodig de diagnose op punt en brengen we de zorgbehoeften, de problemen en de therapeutische mogelijkheden in kaart.
Vervolgens verhelpen we de klachten en de problemen en verstevigen we het persoonlijk functioneren.

Later in de behandeling ligt de focus op hervalpreventie en streven we naar een optimale re-integratie op vlak van werk, gezin en omgeving.

Wat bieden we aan?

We bieden een gecombineerde therapie aan met biologische, psychologische, psychotherapeutische en sociale interventies.

Er wordt zowel individueel als in groep gewerkt.

Residentieel voorzien we een individueel aanpasbaar therapieplan met een gepaste mix van therapieën van het basisprogramma (ergotherapie met activiteitentherapie, concentratietraining; psychomotorische therapie met relaxatie, sport, yoga, running; individuele begeleiding door de toewijsverpleegkundige; individuele opvolging bij de psychiater; infolessen; een herstelcursus en een krachtgerichte gespreksgroep door de psychologen) en een aanbod van specifieke methodieken en therapieën op indicatie ( individueel biologische therapie, individuele psychotherapie en/of relatie- en gezinstherapie, sociale begeleiding, communicatieve training in groep, waarnemingstraining, cognitieve training, tijdsbewustwording, lichaamsexpressie, creatieve therapie, muziektherapie, zelfbeeldtraining, groep voor angstproblematiek, groep voor dwangproblematiek, adventure therapie, hervalpreventiegroep, ontslaggroep).

De familie wordt (indien mogelijk en gewenst) betrokken, zowel in een psychotherapeutisch opzet, als voor eigen opvang, begeleiding of hulp bij de behandeling.

Men kan beroep doen op een medewerker “zingeving en pastoraal”.

We bieden dagbehandeling aan als vervolgzorg binnen de residentiële setting. Dit met een hervalpreventiegroep, een groepsaanbod voor dwang- en angstproblemen, een groeiboxgroep vanuit de ergotherapie, een communicatieve vaardigheidstraining (gericht op re-integratie), individuele verpleegkundige opvolging, psychologische begeleiding en regelmatig consult bij de behandelende arts.

Het is de bedoeling om aansluitend op de residentiële behandeling over te gaan naar de dagbehandeling op de afdeling, eventueel met externe ondersteuning. Indien aanvullend een extra traject zinvol is, kan men overgaan naar ons dagcentrum “Angst en Stemmingof indien nodig extern doorverwezen worden.

Vanuit welke visie werken wij?

  • We gaan uit van een biopsychosociaal denkmodel.
  • We putten voornamelijk uit (cognitieve) gedragstherapie, narratieve therapie, systeemtheorie, positieve psychotherapie en oplossingsgerichte psychotherapie als psychologische referentiekaders.
  • We werken multidisciplinair, wat betekent dat iedere discipline een eigen inbreng heeft, uiteraard afgestemd op het geheel.
  • We werken zowel probleem-, kracht- als herstelgericht.
  • We streven een individuele behandelingsstrategie na bepaald door de zorgbehoeften, mogelijkheden en kwetsbaarheden van het individu en zijn/haar omgeving.
  • We gaan ervan uit dat mensen architect zijn van hun eigen leven.
  • We vinden een open dialoog en feedback belangrijk in het werken met de zorgvragers.