Dagbehandeling Moeder en Baby

Wat bieden we aan?

Centrum Moeder en Baby biedt een behandeling voor moeders die na de bevalling worden geconfronteerd met psychische problemen zoals:

  • Depressie
  • Angststoornis en/of Obsessief-Compulsieve Stoornis
  • Aanpassingsstoornis
  • Bipolaire stoornis
  • Psychose

Door deze problemen kan het hechtingsproces met de baby onder druk komen te staan.
Tot de babyleeftijd van 1 jaar kunnen moeders mét hun baby bij ons terecht. De begeleiding is in duur beperkt tot de babyleeftijd van 18 maanden.

Ons behandelaanbod is niet gericht op de behandeling van primaire verslavingsproblemen en sociaal-opvoedkundige problemen.

Waar werken we naartoe?

Samen met de zorgvragers en belangrijke anderen wordt een behandelplan opgesteld gericht op:

  • Behandeling van de psychiatrische problematiek van de moeder
  • Herstellen van het persoonlijk functioneren van de moeder
  • Handhaven en verbeteren van de band tussen moeder en baby
  • Stimuleren van een gezonde ontwikkeling van de baby
  • Uitbouwen van een ondersteunende context voor het jonge gezin

Wat bieden we aan?

In de module dagbehandeling komen moeder en baby verschillende dagen per week van 8.30 tot 17.00 uur naar het centrum, waar zij kunnen aansluiten bij het residentiële behandelaanbod. Ook halve dagen dagbehandeling zijn een optie.


VERLOOP VAN DE BEHANDELING

De frequentie van de dagbehandeling wordt afgestemd op de noden van de moeder en haar gezin. Dit maakt een intensieve behandeling mogelijk terwijl de band met de thuiscontext behouden blijft. Dagbehandeling wordt voornamelijk ingezet als nazorgtraject na een residentiële opname.


NAZORG & BEGELEIDING

Na het traject in dagbehandeling is er de mogelijkheid om nazorg te krijgen door het ambulant team van Centrum Moeder en Baby. De nazorg bestaat uit een wekelijks huisbezoek van 2 uur, gedurende 1 maand.

Naast de ambulante nabehandeling van Centrum Moeder en Baby wordt er regelmatig doorverwezen naar andere instanties, dit naargelang de hulpvraag op dat moment.


FAMILIE

Familieleden zijn belangrijke partners in het ganse traject. We willen goed met hen samenwerken. Mits toestemming van de zorgvrager, wordt zo vlug mogelijk na de start van de dagbehandeling een afspraak gemaakt met de partner of een ander familielid. Bij belangrijke overlegmomenten (bv. teamevaluatie) en beslissingsmomenten wordt de partner opnieuw uitgenodigd. Het spreekt vanzelf dat familie steeds bij het team terecht kan met vragen of zorgen.

Wanneer duidelijk wordt dat er partnerrelatie- en/of gezinsproblemen aanwezig zijn, kan bij de psycholoog therapie worden opgestart. De kinderpsycholoog kan een koppel uitnodigen vanuit hun ouderrol.

Regelmatig wordt een informatiebijeenkomst voor familie voorzien. Diverse aspecten rond het ontstaan van postpartumproblematiek worden toegelicht, een ervaringsdeskundige komt getuigen en er kunnen vragen gesteld worden.

Volgens welke visie werken wij?

Psychische problemen in het postpartum ontstaan vanuit een samenspel van biologische kwetsbaarheden, psychologische en sociale stressfactoren. Vanuit deze drie invalshoeken bieden we een individuele behandeling aan afgestemd op de hulpvraag van de betrokken moeder en haar gezin.

De psychotherapeutische stromingen die centraal staan zijn: cognitieve gedragstherapie, schematherapie en cliëntgerichte therapie.

Wij geloven sterk in het belang van het werken met de dyade moeder-baby. Het behandelen van de psychiatrische problematiek van de moeder in aanwezigheid van haar baby houdt kansen in voor beiden. De affectieve band tussen hen kan zich verder ontwikkelen, de moeder kan verder groeien in haar moederrol en voor de baby realiseren we belangrijke voorwaarden voor een veilige hechting en een gezonde sociale ontwikkeling. Aangezien psychische problemen in het postpartum de emotionele beschikbaarheid van de moeder naar haar baby kunnen bemoeilijken, richt de behandeling zich ook actief op het faciliteren van het affectieve contact tussen moeder en baby.

Onze zorg gaat ook uit naar de partner die actief betrokken wordt bij het behandelproces en bij de zorg voor de baby, zodanig dat er verbinding kan blijven met moeder en baby.