Dagbehandeling Hestia

Voor wie?

Mensen ouder dan 65 jaar met een psychische of psychiatrische problematiek (zoals depressie, overmatige achterdocht, moeilijke rouwverwerking, psychose, aanpassingsproblemen, bipolaire stoornis…) die nood hebben aan een leeftijdsspecifieke aanpak.

Hestia biedt geen behandeling aan voor mensen met een NAH problematiek, gekende dementie (tenzij in kader van een korte time-out periode) en mensen die nood hebben aan uitgebreide somatische zorg.

Waar werken we samen naartoe?

De behandeling beoogt het herstel van de kwaliteit van leven voor de zorgvragers en hun omgeving. Dit omvat het herstellen van het bio-psycho-sociaal evenwicht, het versterken van de aanwezige mogelijkheden en het optimaliseren van de woonsituatie en dagbesteding.

Wat bieden we aan?

De afdeling biedt dagbehandeling aan voor zorgvragers die een opname op de afdeling achter de rug hebben. Deze volgen hetzelfde programma als de zorgvragers binnen de residentiële opname.

Er worden drie fasen doorlopen doorheen de opname:

  • Observatiefase: hypothesevorming en diagnosestelling door middel van observaties en eventueel testonderzoek.
  • Behandelfase: uitwerken van de therapeutische doelstellingen en behandeling.
  • Ontslagfase: (her)evaluatie van de leefsituatie, installeren van hulp en nazorg op maat, doorverwijzing  waar nodig.

Tijdens de opname wordt de zorgvrager begeleid en opgevolgd door een verpleegkundige (IB). Daarnaast staat ook een multidisciplinair team van verpleegkundigen, therapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers, een psychiater en een neuroloog in voor de behandeling van de zorgvrager.

Het behandelprogramma bestaat uit groepstherapieën (ergotherapie, bewegingstherapie, socio-culturele therapieën, psycho-educatie, relaxatie…), aangevuld met individuele therapieën en begeleidingsgesprekken.

De familiewerking, de zorg op maat en de patiëntenparticipatie zijn de drie centrale speerpunten die het team van Hestia nastreeft.

Vanuit welke visie werken wij?

Binnen het zorgprogramma wordt gewerkt vanuit de visie van empowerment, oplossingsgericht, systemisch en herstelgericht werken. De therapeutische aanpak wordt daarnaast ook afgestemd op de problematiek van de zorgvrager.

Het team staat steeds naast de zorgvrager en handelt vanuit de presentiebenadering. De zorgvrager wordt aangemoedigd om zijn opname actief in handen te nemen (patiëntenparticipatie). Daarbij worden ook de familie en belangrijke context betrokken.